Hem

Välkommen till Tanto norra koloniträdgårdsförening

 Tanto Norra ingår i Koloniträdgårdsförbundet och Föreningen Stor-Stockholms Koloniträdgårdar

Våra lotter i Tanto Norra är en oas mitt i stenstaden. Tillsammans vårdar vi ett kulturarv, en grön lunga som skänker glädje för kropp och själ. Här skapas dingande bäddar av blomsterprakt, grönsaker, bär, frukter och kryddor. Tanto Norras små stugor och trädgårdar är en levande länk mellan det gamla torparsverige och nuet. Hit kommer vi kvällar och helger så ofta vi kan. Här finner vi lugnet, friden och ett stilla umgänge.Lotterna i Tanto Norra är mycket varierande. Som framgår av namnet finns vi på norra sidan av Tantoberget. Det finns stuglotter och ett fåtal odlingslotter utan hus. Vissa lotter har sol, djup och bra jord för odling. Vissa ligger uppe på berget där jorden är tunnare, men där lyser istället kvällssolen bedövande vackert. Storleken på lotterna varierar mellan 80 och 450 kvm.

Husen är friggebostorlek, dvs. max 10 kvm. Det finns tydliga regler för vad vi får bygga. Titta gärna i mappen ”Regler”.

Husens skick varierar, därmed priset också. Genomsnittspris är 50 000 kr. El finns inte med några få undantag. Kommunalt vatten finns vid alla tomtgränser.

När en stuglott överlåtes gäller s.k. hembud. Lotten återgår först till Föreningen som gör en oberoende värdering av kostnaden för hus och trädgård. Sedan väljer Föreningen blivande kolonist ur intresselistan.

Kolonilivet innebör, utöver att vårda sin egen kolonilott, också gemensamma aktiviteter i Föreningen. Vi har ett ansvar gentemot promenerande allmänhet att bjuda på en vacker omgivning. Lotterna ska vara välskötta och det ska vara rent och snyggt vid staket och gångar.
Våra gemensamma städdagar är föreningsaktiviteter som alla kolonister deltar i. Kroppsarbete kräver mat. Föreningen bjuder på något att äta städdagen. Det brukar vara en trivsam tillställning.

Vi har även andra gemensamma aktiviteter; växtbytardagar, studiecirklar, föredrag, m.m.

Området är indelat i fem kvarter med två ombud i varje. Kvartersombuden organiserar arbetet på städdagen och ansvarar för gemensamma förråd.

Medlemsavgiften används till Föreningens gemensamma kostnader för vatten, sophämtning, Koloniträdgårds-tidningen, m.m.

År 2005 började bygget av vårt, nu färdiga, Föreningshus.