Tanto Norra 100 år

Tanto Norra Koloniträdgårdsförening År 1919-2019  

Under jubileumsåret 2019 firade vi, på flera sätt, att vår förening fyllde 100 år.   

Plantloppis
I maj inledde vi jubileumsåret med en plantloppis och café tillsammans med Peppar & Pumpa. Föreningens medlemmar sålde egenodlade plantor, fröer och odlingstillbehör och under träden anordnades café med mängder av goda hembakta kakor och bullar som avnjöts av loppisens besökare. Intäkterna från dagen gick till den kommande jubileumsfesten.  

Guidad visning av vårt koloniområde
Under våren anordnade Mats Lindroth en guidad visning för föreningens medlemmar där han guidade oss genom vårt fina koloniområde och genom föreningens 100-åriga historia. Vandringen var mycket uppskattad och avslutades med fika i föreningshuset. Mats anordna även en vandring i området för allmänheten som mot en mindre kostnad fick samma fina och intressanta guidning. Vinsten gick till kommande jubileumsfest.

Öppet kvarter
Vidare uppmärksammades föreningens 100-åriga historia genom att kolonisterna bjöd in varandra till varandras kvarter. Varje kvarter hade någon eller några medlemmar från kvarteret på plats som visade runt och berättade om kvarteret. En uppskattad och trevlig aktivitet.

Trädplantering
Till minne av vår förening har ett träd planterats. Trädet som planterats är ett epåletträd, det är ett ovanligt träd som vi hoppas att många kommer att uppsöka och njuta av. 

Epåletträdet blommar för första gången år 2020

Jubileumsfest
Slutligen firades 100-års jubileet med en stor fest den 7/9 i Drakenbergsalen som var fint dekorerad av engagerade medlemmar. Ordförande Kim Rhedin hälsade välkommen och därefter höll Mats Lindroth och Kerstin Larsson ett intressant föredrag med bilder och film från gamla tider i vår förening. Systrarna Stridh hade tagit fram gamla bilder från deras morföräldrars och föräldrars tid i föreningen. Monica Wachtmeister berättade spontant om sina 8 år som föreningens första kvinnliga ordförande. Det avnjöts en god buffé och kvällen avslutades med ett quiz med kluriga frågor om föreningen, odling och närområdet. Biobiljetter och Skansenbiljetter delades ut till vinnarna. Under hela kvällen visades ett bildspel med nytagna foton från våra lotter. Det var Eivor Holsberg Torén och Katrin Johansson som hade lagt ner ett fantastiskt arbete på att både fotografera och redigera materialet. Och som minne av 100-årsjubileet har de kolonister som önskat fått eget lottfoto utdelat till sig.   

I andra mappar på denna hemsida kan du läsa mer om föreningens historia.